BSbenimsaglikliyolum : Doğal ,Katkısız ,Şekersiz Fıstık ,Fındık ,Badem, Kaju Ezmesi ve Atıştırmalık

9.07.2021

Aflatoksinsiz Yer Fıstığı Ezmesi



Aflatoksin Nedir? Nasıl Oluşur?
Ä°nsan gıdalarında, tahıllarda, yemlerde ve her türlü kuru yiyeceklerde rutubetin artmasına ve sıcaklığa baÄŸlı olarak, mantar türleri hızla üreyerek mikotoksin (küf zehri) denilen zararlı bir toksin (zehir) üretirler. Bunların en önemlisi Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus küflerinin oluÅŸturduÄŸu “Aflatoksin”dir. Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En zehir etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını deÄŸiÅŸtirebilen Aflatoksin B1'dir.

 Aflatoksin Hangi Gıdalarda Bulunur?
Aflatoksin bulaÅŸması, ürünün tarladaki geliÅŸimi, hasat edilmesi, depolanması veya son ürün haline getirilmesi sırasında ortaya çıkabilir. Aflatoksinler özellikle Antep fıstığı, yer fıstığı, badem, fındık gibi sert kabuklu ile kuru incir gibi kurutulmuÅŸ meyvelerde; buÄŸday, arpa, pirinç gibi tahıllarda, mısırda, kırmızıbiber gibi baharatlarda bulunur. Aflatoksin bulaÅŸmış yem tüketen hayvanların sütlerinde ve bu sütlerden üretilen ürünlerde de bulunabilir. Gıdalardan aflatoksin herhangi bir iÅŸlem ile arındırılamazı gerekir. Üretim yapabilmeniz için yer fıstığı ve yaÄŸlı tohumlarda B1 olarak belirtilen deÄŸerini maksimum 5,B1+B2+G1+G2 toplamının da maksimum 10 olması gerekiyor(B1 karaciÄŸer kanserine en çok neden olan deÄŸerdir) Bu iki deÄŸerde yazdığımız rakamlar, yasal olarak kabul edilebilir deÄŸerdir.
Üretici olarak hammaddemi alırken,bu deÄŸerlerin 1'den küçük 0'a yakın ve eÅŸit olması prensibi ile hareket ederim. SaÄŸlıklı YaÅŸamı hayat felsefesi edinmiÅŸ üretici olarak ‘’Önce SaÄŸlık’’ diyerek sizlere güvenli, lezzetli gıdaya ulaÅŸmanız için çalışmaktayım.